Tämä syksyn 2017 Sporttitetti-pilottien kuulumisista kertova artikkeli on julkaistu aiemmin Nuorten Akatemian verkkosivuilla.
Sporttitetti tuulettaa ja ravistelee tavanomaista TET-mallia. Nuoret saavat itselleen merkityksellisen liikuntatyön TET-jakson urheiluseurassa tai -järjestössä. Jokainen Sporttitettijakso on ainutlaatuinen ja aina nuoren ja seuran yhdessä suunnittelema. Syksyn TET-jaksot ovat olleet uutta luovia, ennakkoluulottomia ja innostavia – pääosissaan huikeat Sporttitetti-nuoret! Sporttitetin ovat suorittaneet jo muun muassa 9-luokkalaiset Anni ja Ida Mäntsälän voimistelijoissa ja 9-luokkaa käyvä Karoliina Keski-Uudenmaan Yleisurheilussa.
”Lapset tykkäsivät kyllä tunneista ja tuntui, että heillä oli hauskaa” kertoi Ida Sporttitetti-fiiliksistä
Nuorten TET-jaksot täyttyivät kaikenlaisista liikuntatyön tehtävistä. Annin ja Idan viikon pituinen Sporttitetti painottui alakoululaisten liikuntatuntien ohjaamiseen, mutta tämän lisäksi he ehtivät suunnitella myös seuran tulevan tapahtuman mainosta. Karoliinakin pääsi omassa seurassaan ohjaamaan seuransa lapsien harjoituksia. Tämän lisäksi hän pääsi suunnittelemaan kauden päätösjuhlan ohjelmaa, tilaamaan seura-asuja ja jopa ideoimaan seuran somestrategiaa. Karoliinan mukaan merkityksellisintä olikin juuri TETin monipuolisuus:
”Jäi todella positiiviset fiilikset TETistä. Sai tehdä oikeasti töitä eikä kuten usein normaali TETissä, että jotain siivoushommia vain. Kivointa oli oikeastaan lajiliittoon tutustumiskäynti. Opin siellä, mitä lajiliitossa tehdään ja se oli oikein mukava päivä. Seuran somestrategian suunnittelu tuntui siltä, että pääsi oikeasti vaikuttamaan.”
Karoliinan suunnittelema temppurata 2-5-vuotiaille lapsille
Sekä Karoliina että Anni ja Ida ovat kaikki kiinnostuneita ohjaamisesta ja valmentamisesta. Liikunta-ala kiinnostaa kaikkia myös tulevaisuudessa, esimerkiksi valmentajan roolissa. Karoliina summaa kokemuksensa: ”Sporttitetti avasi uuden oven urheilun maailmassa. En ollut oikeastaan aikaisemin ajatellut, että omasta lajista voisi tehdä ehkä joskus ammatin itselleen. Valmentaminen ja ohjaaminen kiinnostavat kovasti.”